• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 09 січня 2019 року оприлюднено «Положення про сертифікацію педагогічних працівників»

09 січня 2019 року оприлюднено «Положення про сертифікацію педагогічних працівників»

2019-01-14

Документ встановлює порядок проведення сертифікації педагогічних працівників, метою якої є виявлення та заохочення педагогів з високим рівнем педагогічної майстерності, що володіють методиками компетентнісного навчання та сучасними освітніми технологіями.

Впродовж 2019-2021 років триватиме пілотний проект сертифікації, у якому братимуть участь вчителі початкових класів.

Згідно рішення уряду, у 2019 році сертифікацію зможуть пройти не більше однієї тисячі вчителів початкових класів закладів освіти України. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки визначило максимально можливу чисельність учасників пілоту від кожної області.

З урахуванням загальної кількості початкових класів, гранична чисельність учителів Волинської області, які зможуть зареєструватися для проходження сертифікації у 2019 році — 39 осіб.

Учасниками сертифікації можуть бути педагогічні працівники, які мають стаж педагогічної роботи на відповідній посаді не менше двох років і долучаються до процедур сертифікації виключно за своєю ініціативою та бажанням на добровільних засадах.

Сертифікація передбачає наявність 3-х складових:

1) експертне оцінювання професійних компетентностей учасника сертифікації шляхом вивчення практичного досвіду його роботи, що організовується Державною службою якості освіти;

2) самооцінювання учасником сертифікації власної педагогічної майстерності, шляхом створення е-портфоліо;

3) незалежне оцінювання фахових знань та умінь учасника сертифікації шляхом тестування, що організовується Українським центром оцінювання якості освіти та регіональними центрами ОЯО.

Вчителі, які успішно пройдуть сертифікацію, отримуватимуть щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу пропорційно обсягу педагогічного навантаження упродовж трьох років чинності отриманого сертифіката. Окрім того, успішне проходження сертифікації зараховуватиметься як проходження педагогічним працівником чергової (позачергової) атестації з присвоєнням наступної категорії або підтвердженням наявної вищої категорії.

Неуспішне проходження педагогічним працівником сертифікації не впливає на результати його атестації, підтвердження наявної чи присвоєння наступної педагогічної категорії, продовження його роботи на відповідній посаді чи застосування до нього будь-яких заходів адміністративного впливу.

Реєстрація для проходження сертифікації триватиме з 15 січня по 01 лютого 2019 року (наказ МОН України від 29.12.2018 р. № 1486).

Центр ЗНО та моніторингових

Кiлькiсть переглядiв: 129

Коментарi